Hvilken VPN skal jeg velge?
Stiller du deg selv spørsmålet hvilken VPN skal jeg velge? Har du lest om at en VPN kan være nyttig og nå vurderer du å kjøpe et VPN abonnement, eventuelt håper du å finne en gratis løsning? Er det store forskjeller mellom de forskjellige VPN tjenestene? Har det noe å si hvilken tilbyder du virker, eller er det som salami, at de nesten smaker det samme uansett navn og pris? Eller er det større forskjell mellom de forskjellige salamiene enn de fleste tror? Og er det dermed også forskjeller mellom de forskjellige VPN tjenestene verdt å ta i betraktning før du eventuellt kjøper et abonnement?
Det er egentlig tull å snakke om salami når det er VPN tjenester som er temaet, men det er en litt morsom analogi, så la oss fortsette litt til.
Hva slags salamier finnes på markedet?
Skribenten av denne artikkelen bor faktisk ikke i Norge, men i salamiland, paprikaland, eller kanskje gulasjland?! 🙂 Her er det masser av pølser og salami tilgjengelig og en god del billigere enn i Norge. Men, det er fortsatt store forskjeller som er verdt å ta i betraktning.
Det blir reklamert som salami, men det er noe annet!
En VPN tjeneste har som oppgave å beskytte deg, kryptere dine data, og ta vare på dine private data mens du bruker Internett og sender data i forskjellige retninger. En VPN tjeneste som i stedet stjeler dine data, lagrer dine data, selger dine data, og eventuelt installerer spyware, tastaturloggere, og andre ting på ditt system er ikke ordentlige VPN tjenester.
Ingenting er gratis!
Hvis noen påstar at de gir deg gratis salami på gata blir du straks skeptisk og vet at det er en businessmodell som de ikke kan opprettholde. Det er noe ugler i mosen ett eller annet sted. Hvorfor skulle det være annerledes? Facebook er gratis, men vi vet alle at de lagrer all mulig informasjon om brukerne som de selger for dyre penger til annonsører. Google gjør det samme. Hvordan tror du at en gratis VPN tjeneste klarer å opprettholde tjenesten? De tjener penger på en eller annen måte, men hvordan? Hvis de ikke tar betalt direkte, tar de betalt på en annen måte. Her er det viktig å være skeptisk!
Det er forskjell på innmaten/kvaliteten!
Det er ikke det samme hva slags kjøtt du bruker i en salami, og hvordan salamien tilberedes påvirker også sluttresultatet. Med andre ord er det store forskjellige mellom salami og salami, på samme måte som det er forskjellige mellom de forskjellige VPN tjenestene. Det betyr ikke alltid at den dyreste er den beste, det betyr bare at det er store forskjeller og at det kan være verdt å se seg rundt før du bestemmer deg fullt og helt.
Hvilken VPN bør du velge?
La oss nå helt glemme salamier og heller fokusere fullt og helt på VPN tjenester.
Gratis VPN.
Det finnes såkalte gratis tjenester, men disse er alle skumle og det tryggeste er å holde dem på avstand (med unntak av gratisversjonen av ProtonVPN som faktisk er bra og fungerer). Ulempen med den er bare at du kun har tilgang til servere i tre nasjoner med begrenset båndbredde. Bortsett fra det er den faktisk svært bra og kan varmt anbefales. Hvis du søker etter gratis utvidelser i Chrome butikken (til nettleseren) finner du flere såkalte gratis VPN tjenester, men disse installer som regel masse annet skummelt på maskina di i tilegg, så det er bedre å holde avstand.
Trykk på knappen ovenfor for å besøke ProtonVPN sine nettsider.
VPN tjenester som koster penger.
Er du villig til å bruke noen kroner på en VPN? Det er viktig å vite at dette aldri er engangskostnader, men det fungerer alltid som abonnement. Man kan vanligvis kjøpe månedsabonnement, halvårsabonnement, årsabonnement, og noen ganger også to-års og tre-års abonnementer. Jo lenger varighet, jo billigere er prisen du betaler per måned. Det er store forskjeller i priser, og her er det viktig å vite at prisen ikke nødvendigvis gir rette signaler med henhold til produktets kvalitet. Med andre ord er det ikke garantert at en dyr VPN er mye bedre enn en som kun koster halvparten.
Det er også viktig å vite hvorfor du ønsker å bruke en VPN. Hvis du sitter på et hotell og ønsker en VPN for å sikre deg selv og dine data mens du bruker det åpne WiFi nettverket ville jeg selv bare lastet ned og brukt gratis-versjonen av ProtonVPN som er mer enn nok for akkurat dette. Den kan ha noen bakdeler, men den er helt trygg, og fungerer bra for deg som ønsker kryptering og sikkerhet mens du bruker WiFi nettverk her og der.
Ønsker du en VPN med servere i en spesiell nasjon? Er det viktig for deg å surfe med en norsk IP adresse, eller kanskje en IP address i Tyskland? Da er ikke gratisversjonen til ProtonVPN god nok lenger og du trenger en betalings-VPN. Er det videre slik at du ønsker å bruke en VPN med servere i England som du i tillegg kan bruke til å se på BBC og ITV på nettet? Det er mange VPN-tjenester med servere i England, men ITV og BBC blokkerer nesten alle slike tjenester. Igjen vil dette påvirke hvilken VPN du bør velge.
Det finnes kanskje ikke en VPN som løser alle verdens problemer, men basert på godt over 10 år med kontinuerlige tester og personlig bruk kan jeg gi følgende tips:
- Hvis du kun trenger kryptering og sikkerhet og ikke bryr deg mye om beliggenheten til VPN serveren er gratisversjonen av ProtonVPN perfekt.
- Ønsker du en VPN med servere i så mange land som mulig, samtidig som du vil ha tilgang til TV kanaler som BBC, ITV, ZDF, NBC, CBS, og strømmetjenester som Paramount+, PeacockTV, Hulu, og lignende, og i tillegg Netflix innhold i USA, Canada, Japan, Australia, og mange andre, vil jeg anbefale enten NordVPN, ExpressVPN, eller Surfshark.
Av de tre nevnte tjenestene er Surfshark den billigste, NordVPN er midt i mellom, og ExpressVPN er den dyreste. Surfshark og ExpressVPN har servere i omlang 100 nasjoner, mens NordVPN har servere i cirka 60 land. Alle tjenester krever at du betaler for abonnementet umiddelbart, men de beskytter deg samtidig med en 30-dagers pengene tilbake garanti. Er du ikke fornøyd kan du be om refusjon av hele beløpet i løpet av 30 dager. Det er også viktig å få med seg at ett ExpressVPN abonnement kan brukes på fem enheter samtidig, ett NordVPN abonnement på seks enheter samtidig, mens man kan bruke Surfshark på et ubegrenset antall enheter samtidig.
Hvordan kan du bruke VPN-tjenesten med Netflix?
Har du et Netflix abonnement som er registrert i Norge? Da kan du koble deg til en NordVPN/Surfshark/ExpressVPN server i USA. Etter at du har gjort det kan du starte din Netflix applikasjon på nytt, eller bare besøke www.netflix.com i din nettleser. Du vil nå se alt innholdet tilgjengelig på Netflix i USA i stedet for det lokale norske innholdet. På samme måte kan du koble deg til servere i Kanada, Japan, Australia, og flere andre nasjoner og se på innhold der. Disse tjenestene støtter også Netflix i Nederland, Tyskland, Frankrike, England, og Italia, men på grunn av EU/EØS regler virker ikke dette ettersom du alltid vil se ditt lokale Netflix innhold selvom du har en «godkjent» IP adresse i et annet EU land. Den eneste måten å fikse dette på er ved å opprette ett helt nytt Netflix abonnement i et land utenfor Europa.
Hvilken VPN velger du?
Jeg har prøvd å forklare deg enkelt i denne artikkelen hvilken VPN du bør velge. Jeg håper informasjonen har kommet gjennom og selvom det kanskje ble litt mye tull rundt salamien i starten av artikkelen håper jeg allikevel at du har fått noen nyttige svar.
Har du videre innspill eller tanker er det bare å skrive en kommentar nedenfor!